default-logo

Istine i zablude o osteoporozi

Što činiti kako bi spriječili komplikacije?

Dosadašnje iskustvo u liječenju i nove spoznaje o biologiji kosti pokazale su da je većina stavova o osteoporozi na kojima se temeljila klinička praksa pogrešna ili samo djelomično točna, te da usprkos uvođenju više različitih lijekova problem osteoporoze nije ni izdaleka riješen. Što više, otvorene su nove dileme i pitanja, od onih koja osteoporozu svrstavaju u „izmišljene“ bolesti, do onih koja negiraju dosadašnju kliničku praksu i predlažu značajnu reviziju kliničkog pristupa. Najgore je u svemu što su pacijenti sve više zbunjeni, kao i liječnici koji bi im trebali dati smjernice što činiti. Zbog toga je program integriranog pristupa liječenju, nazvan „BAR’’ koncept, kojeg pruža Poliklinika K-centar posebno važan jer daje značajno bolje rezultate u liječenju.

“Jedna od najgorih mogućih sudbina koja može zadesiti čovjeka je da on bude mentalno bistar s velikom željom za životom, a nemoćan i ovisan o drugima. To je upravo ono do čega dovode posljedice neliječene osteoporoze”

Osteoporoza je uzrokovana gubitkom kakvoće kosti, a ne mase kosti i može se javiti i bez gubitka koštane mase. Naime, kakvoća kosti ovisi primarno o unutarnjoj arhitekturi kosti i kakvoći materijala, a manje o masi kosti.
Osteoporoza nije samo bolest žena u menopauzi. Budući da se unutarnja struktura kosti stalno mijenja kroz proces koštane pregradnje puno različitih čimbenika utječe na kakvoću kosti, pa se zbog toga može javiti i kod mlađih žena i muškaraca.
Osteoporoza može dovesti do vrlo teških posljedica u vidu prijeloma i trajnog invaliditeta, a poznato je da od posljedica komplikacija umire više žena nego do karcinoma dojke, uterusa i jajnika zajedno.
Ne postoji lijek za osteoporozu, niti dijagnostička metoda na temelju koje ćemo odrediti terapiju. Izbor metoda liječenja mora se temeljiti na individualnoj procjeni koju donosi liječnik. Zato je vrlo važno njegovo iskustvo i znanje o biologiji kosti.
Komplikacije osteoporoze se mogu spriječiti pravovremenim provođenjem terapijskih mjera, koje su najčešće jednostavne i bez nuspojava. Najbolji način je provođenje metode „4e“, koja uključuje edukaciju, ciljanu tjelovježbu, te pojedinačno izabranu terapiju temeljem dijagnostičke evaluacije, koja je u većini slučajeva neinvazivna i jeftina.

Istine-i-zablude-o-osteoporozi

Četiri korisna savjeta za svakoga – Prvi savjet

  • ukoliko ste žena i imate više od 45 godina ili muškarac s više od 55 godina.
  • ukoliko ste ušli u ranu menopauzu.
  • ukoliko imate neku od dolje navedenih bolesti i stanja bez obzira na spol i životnu dob:

 

Javite se U Polikliniku K-centar, koja je jedini osteološki centar u Hrvatskoj u kojoj se provodi ”BAR” koncept. Tim iskusnih stručnjaka predvođen prof.dr.sc. Daliborom Krpanom učinit će procjenu vašeg koštanog statusa i rizika komplikacija te vam preporučiti odgovarajuće terapijske mjere.

U Poliklinici K-centar možete obaviti svu potrebnu dijagnostiku i terapiju uključujući i MBST-terapijsku magnetsku rezonancu, najnoviju metodu liječenja kojom se potiče regeneracija hrskavice i stvaranje kosti.

Drugi savjet

Bez obzira na spol i godine, učinite analizu bio-mehaničke ravnoteže. Pravovremenom korekcijom neravnoteže spriječit ćete pojavu artroze i znatno smanjiti rizik od osteoporoze, a ukoliko već imate bolove u leđima, vratu, koljenima, glavobolje, to će vam znatno pomoći da se oslobodite tegoba.

U Poliklinici K-centar možete jednostavno i brzo, temeljem najnovije kompjuterske tehnologije, učiniti analizu bio-mehaničke ravnoteže. U slučaju potrebe možete novom generacijom uložaka, izrađenih prema individualnim karakteristikama svakog pacijenta ponaosob učiniti potrebne korekcije.

Treći savjet

Redovito vježbajte! Najbolja je ona tjelovježba koja sadrži intermitentne kontrakcije mišića uz kontrolirane pokrete, jer se time kostima daju signali kako graditi unutarnju koštanu arhitekturu. Kost se svakodnevno pregrađuje i u deset godina se u potpunosti obnovi čitav skelet. Unutrašnja struktura kosti sastoji se od mreže pregradnih zidova koji se svakodnevno ruše i zidaju. Najvažnije za kakvoću kosti je dobar raspored unutarnjih zidova, kao što je i za stabilnost zgrade najvažnije da nosivi zidovi budu na pravom mjestu.

Zbog toga je važna bio-mehanička ravnoteža i stalna stimulacija odgovarajućom tjelovježbom, a najprikladniji oblik tjelovježbe je „Tae do“, koji se temelji na Korejskoj borilačkoj vještini Taekwondo-u. U poliklinici K-centar možete naučiti „Tae-do“ te ga svakodnevno provoditi kod kuće.

Četvrti savjet

Prenesite ove savjete svima do kojih vam je stalo. Pravovremeno ulaganje u vaše kosti vratit će vam se višestruko. Izbjeći ćete teške komplikacije kao što su bolovi, prijelomi, ograničena pokretljivost, ovisnost o drugima, a potencijalno i teški invaliditet. Zapamtite, osteoporoza je teška bolest s teškim komplikacijama koje se javljaju podmuklo, najčešće nepredvidivo, a kada se jave liječenje je teško, skupo i uglavnom slabog učinka.

Jedna od najgorih mogućih sudbina koja može zadesiti čovjeka je da on bude mentalno bistar s velikom željom za životom, a nemoćan i ovisan o drugima. To je upravo ono do čega dovode posljedice neliječene osteoporoze.

zdrava-kost

Zdrava kost

Osteoporozna kost