UGS - ULTRAZVUKOM NAVOĐENO LIJEČENJE VENA

     - prezentaciju liječenja vena možete pogledati ovdje


Riješite se zauvijek proširenih vena – UGS metoda

tromboza venaPo medicinskim istraživanjima, čak trećina svjetske populacije pati od proširenih vena. Oko 50 posto žena i 30 posto muškaraca iznad 45 godina imaju probleme s proširenim venama, a premda su ti problemi učestaliji s godinama starosti, mogu se javiti i kod mlađih ljudi. Proširene vene nisu samo estetski problem. Ako se ne liječe, mogu uzrokovati brojne zdravstvene posljedice.

U Poliklinici K-centar bolest proširenih vena liječi se najsuvremenijom i najučinkovitijom metodom: tzv. UGS terapijom (Ultrasound Guided Sclerotherapy). U USA ona se primjenjuje već više od deset godina, a prema preporukama Svjetske udurge za vene UGS je metoda izbora. S njom se bilježi preko 95 posto uspjeha u liječenju, što je daleko više od razmjera uspješnosti drugih metoda koji ne premašuje 30 posto.

Budući da uspješnost metode izravno ovisi o iskustvu liječnika koji ju izvodi, posebno je važno naglastiti da Poliklinika K-centar surađuje s jednim od najiskusnijih stručnjaka u svijetu. To je dr. Yair Galili, jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka za liječenje vena koji jednom mjesečno dolazi iz Izraela. Dr. Galili je ovu metodu prenio prije desetak godina iz SAD-a u Izrael i voditelj je Instituta za uvođenje novih tehnologija i metoda u vaskularnoj kirurgiji s kojim Poliklinika K centar ima potpisan ugovor.

Proširene vene se javljaju na osnovi genske predispozicije, a važnu ulogu ima i način života. Poznato je npr. da su proširene vene česte kod nekih profesija kod kojih se dulje stoji ili sjedi. Pojavi varikoziteta doprinose i hormonalne promjene, te upale koje dovode do skvrčavanja venskih valvula. Osnovni uzrok pojavi proširenih vena i svih ostalih komplikacija je valvularna insuficijencija, tj. nepotpuno zatvaranje valvula ( unutarnjih ventila) zbog čega se krv zbog gravitacije vraća u niže dijelove tijela dovodeći do vidljivih komplikacija u obliku varikoziteta, otežane cirkulacije, otvaranja rana, što može dovesti i do ozbiljnih pa i po život opasnih posljedica.

Naime, venama krv teče prema srcu tjerana kontrakcijama okolnih mišića. Kako se zbog gravitacije ne bi vraćala u niže dijelove, u venama postoje valvule ( ventili ) koji se otvaraju samo u smijeru prema srcu i onemogućavaju povrat krvi u niže dijelove tijela. Ako valvule (ventili) ne zatvaraju dobro, krv se vraća dovodeći do proširenja vena u nižim dijelovima, smetnji u cirkulaciji i svih poznatih komplikacija. Proširene vene su zbog toga ne samo estetski već i ozbiljni zdravstveni problem.

Poliklinika K-Centar

Prednost UGS metode pred kirurškim otklanjanjem proširenih vena u tome je što se bolest kod nje ne vraća, a uz to nije potrebno bolničko liječnje, anestezija, nema bolova, a odmah nakon zahvata mogu se obavljati sve redovite aktivnosti. Metoda se izvodi tako da se ultrazvukom najprije pronađe uzrok problema, a kad se pronađe to mjesto, tj. bolesna valvula (ventil koji ne zatvara), injekcijom se na tom mjestu u venu ubrizga sklerozirajuća otopina (Polidokanol) koja dovodi do stiskanja vene. Time se izaziva lokalna upalna reakcija, koja pretvara venu u vezivo tako da bolesna vena doslovno nestaje u razdoblju između nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, a krv skreće u zdrave vene.

Bitno je naglasiti upravo činjenicu da se ovom metodom rješava uzrok, a ne posljedica. Vidljiva venska proširenja samo su posljedica, a ne uzrok problema koji se nalazi negdje iznad, u vidu oštećenih valvula ( ventila ) u većim venama koje skupljanju krv iz nižih dijelova nogu. Zbog toga se problem ne može riješiti ubrizgavanjem sklerozirajuće otopine u same varikozite kao što se primjerice čini uobičajnim sklerozacijama vena, nego treba otkriti optimalno mjesto, tj. glavni uzrok i tamo instalirati sklerozirajuću otopinu.

Spomenuli smo da se UGS metodom problem rješava trajno, pošto se liječi njegov uzrok. Druga prednost je neinvazivnost metode, jer kod nje nema potrebe čak ni za lokalnom anestezijom. Nakon zahvata pacijent može otići kući, nema potrebe za bolničkim oporavkom. Na tretiranom mjestu može se osjetiti mala bol, mogu se napipati kvržice koje stvara fibrozno tkivo, može se pojaviti i hiperpigmentacija u obliku smeđastog traga, ali sve to nestaje nakon nekoliko tjedana.

prije tretmana poslije tretmana
vene prije tretmana
vene poslije tretmana

Ovisno o težini i stupnju bolesti, trećina slučajeva rješava se jednom injekcijom, za trećinu su potrebna dva tretmana, za trećinu tri, i nakon toga problem proširenih vena zauvijek je riješen.

Ostale metode koje se koriste u liječenju proširenih vena ne daju ni približno takove rezultate, a osim toga znatno su rizičnije i agresivnije. Klasična operacija koja se primjenjuje već desetljećima, vrlo je agresivna. Izvodi se tako da se pacijentu iščupa glavna natkoljenična vena s najvažnijim granama. Osim što je agresivna, operacija može biti i prilično rizična, a budući da ima i veliki postotak recidiva danas se u razvijenim zemljama sve manje izvodi i smatra se zastarjelom.

Zadnjih godina razvile su se alternativne metode poput radiofrekventne ablacije, ili laserske ablacije vene. Izvode se u lokalnoj anesteziji, tako da se radiovalovima visoke frekvencije ili laserom sprži vena. Manje su agresivne od klasične operativne, no ipak su to agresivne metode i imaju visoki postotak recidiva. U liječenju proširenih vena koristi se i tzv. metoda sklerozacije varikoziteta. Izvodi se tako da se u varikozitet uštrcava sklerozirajuća otopina. No, na taj se način ne može riješiti problem, jer su venska proširenja posljedica a ne uzorok, pa se zbog toga varikoziteti uvijek vraćaju, zbog čega se sklerozacija varikoziteta uopće ne može smatrati metodom liječenja.

Zbog opisanih razloga, UGS metoda je - prema Svjetskoj udruzi za vene – najprihvatljiviji oblik liječenja proširenih vena. U Americi se 85 posto slučajeva rješava UGS-om. Za razliku od svih drugih zahvata, UGS zahvat je neinvazivan, trajno rješava problem, nema postoperativnog previjanja, postoperativnih hematoma, skidanja šavova. Komplikacije su minimalne, a rezultati trajni.

prezentaciju liječenja vena možete pogledati ovdje

povratak na vrh >>>

Centar za osteoporozu i druge koštane bolesti Centar za bolesti vena Centar za zdravstvenu skrb sportaša centar za preventivnu medicinu i gensku dijagnostiku Centar za osteoporozu i druge koštane bolesti Centar za bolesti vena Centar za bolesti vena Centar za bolesti vena