default-logo

MBST – terapijska magnetska rezonanca

NOVO u liječenju artroze i osteoporoze, te liječenju i prevenciji sportskih ozljeda!
Jedina metoda kojom se potiče regeneracija hrskavice i stvaranje kosti

Nuklearna magnetska rezonanca (NMR, MRI ili MRT), koja je prije nešto više od dvadeset godina označila revoluciju u dijagnostici omogućivši do tada nezamisliv prikaz unutarnjih struktura tijela, dostupna je sada i kao metoda liječenja osteoartritsa ( artroze ) i osteoporoze kroz primjenu MBST metode.

Zahvaljujući daljnjem razvoju tehnologije, dostupni su programi liječenja akutnih i kroničnih ozljeda mekih tkiva poput mišića, ligamenata i tetiva.

Terapija ima iznimno blagotvoran učinak na rupture u mekim tkivima te ubrzava zacijeljivanje i djeluje na oporavak i regeneraciju kompletnog mišićno-koštanog zgloba, što znači ubrzani povratak pune funkcionalnosti – mogućnost koju nemaju drugi oblici terapije.

Imate li problema sa intervertebralnim  diskom? Osjećate li boli u kralježnici koje Vas ograničavaju u svakodnevnim aktivnostima?

Kombinirajući jedinstvene oblike komplementarne terapije i tehnologije na jedinom mjestu u Hrvatskoj, u poliklinici K-centar, povratite kvalitetu života kakvu zaslužujete.

kraljeznicaIntervertebralni Disk:

Novi program posebno je dizajniran za liječenje skliznutih ili ispupčenih diskova i indikacija vezanih uz intervertebralni disk, fibroelastičnu tvorevinu koja odvaja tijela kralježaka te predstavlja  amortizirajući jastučić na kojem se rasterećuju pritisci na kralježnicu prisutni pri različitim kretnjama. MBST program liječenja za kralježnicu tretira bolesti (stanja) gdje jedan simptom dovodi do pojave drugog, sve dok cijelo područje i sve vrste tkiva nisu pogođeni (kosti i hrskavice, kao i tetive i mišiće!).

Principi djelovanja nuklearne magnetske rezonance

Temelje se na primjeni naše vlastite elektromagnetske energije koja nastaje aktivacijom jezgara vodikovih atoma pa zbog toga nema nikakvih štetnih posljedica niti rizika za zdravlje. Znanstvene studije definitivno su potvrdile kako se njome mogu aktivirati stanice koje proizvode hrskavicu i kost te tako regenerirati hrskavicu i potaknuti formiranje kosti, što nije moguće postići niti jednom drugom metodom. Zbog toga nije pretjerano reći da je MBST – terapijska magnetska rezonanca, revolucionarna metoda koja u potpunosti mijenja dosadašnje mogućnosti liječenja osteoartritisa ( artroze ) i osteoporoze.

MBST aparat

“…nema nikakvih štetnih posljedica niti rizika za zdravlje.”

Što novo donosi MBST?

Do sada se liječenje osteoartritisa ( artroze) uglavnom svodilo na simptomatsku terapiju kojom se nije mogao postići dugotrajniji učinak što je dobro poznato. To se nije moglo bitno promijeniti niti ortopedskim zahvatima zamjenom kuka ili koljena, što je također dobro poznato. Naime, koliko god da su operativne tehnike i materijali za izradu proteza poboljšani, operacijama se u najboljem slučaju može popraviti funkcija samo nekih zglobova, a kako se u velikoj većini slučajeva radi o oštećenju cijelog skeleta operacije nisu konačno rješenje. Budući da do sada nismo mogli niti jednom metodom djelovati na glavni uzrok problema, jer se lijekovima, fizikalnom terapijom i operacijama ne može regenerirati hrskavica, liječenje se obično započinjalo onda kad je oštećenje zglobova već bilo uznapredovalo s ciljem privremenog i djelomičnog ublažavanja tegoba. Uvođenje MBST-a međutim posve mijenja naše mogućnosti liječenja, jer se tom tehnologijom može potaknuti regeneracija hrskavice, što je znanstveno dokazana činjenica.

Nedavno je objavljena klinička studija kojom se pratio učinak liječenja 4500 pacijenata s osteoartritisom kod kojih je došlo do potpunog oporavka funkcije zgloba i prestanka bolova. Kod preko 80 % pacijenata taj je učinak trajao preko 4 godine nakon samo jednog terapijskog ciklusa od 7 dana. Dobro je poznato da se ovakav učinak ne može postići niti jednom drugom metodom liječenja.

S obzirom na brojne znanstvene dokaze i kliničko iskustvo posve je jasno da će sve šira primjena MBST-a značajno promijeniti klinički pristup kroničnim koštanim bolestima i u značajnoj mjeri poboljšati kvalitetu liječenja, a u koliko se provede u ranijoj fazi bolesti spriječiti teža oštećenja i značajno smanjiti potrebu za ugradnjom proteza.

MBST Centar

Referentni regionalni centar za Hrvatsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu,
Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru, Rumunjsku i Azerbejdžan.

Pošaljite upit

Koje se prednosti MBST u liječenju osteoporoze?

MBST se također primjenjuje u liječenju osteoporoze i ima značajne prednosti u odnosu na standardne lijekove koji se primjenjuju u liječenju osteoporoze. Poznato je da se lijekovima ne može postići zadovoljavajući terapijski učinak kod većine pacijenata te da oni imaju popratne, negativne učinke štetne po zdravlje, posebno nakon dulje primjene. MBST međutim nema nikakvih negativnih utjecaja, pa se može primijeniti i ranoj fazi bolesti, osteopeniji npr., ili preventivno s ciljem poboljšanja kakvoće skeleta i sprječavanja komplikacija koje bi se kasnije tijekom života mogle dogoditi. Zato je mudro učiniti MBST već u mlađoj dobi, jer ćemo tako očuvati naš skelet i učiniti da nam dobro „služi“ tijekom cijelog života. MBST je također važan kao zamjena za lijekove kod onih pacijenata koji imaju neku od kontraindikacija ili u slučajevima kada lijekovi nisu dali zadovoljavajući rezultat.

Kada i kako se primjenjuje MBST?

MBST je indicirana u svim slučajevima kroničnih bolesti kostiju i zglobova. Budući da je to metoda kojom možemo obnoviti hrskavicu i potaknuti stvaranje kosti, razumno ju je primijeniti već kod blagih i srednjih oštećenja, jer je to najbolji način prevencije kasnijih ozbiljnijih problema.

MBST se provodi tako da pacijent leži na uređaju sat vremena kroz 3,5,7, 9 ili 10 dana, ovisno o programu koji se primjenjuje, pri čemu nema nikakvih neugodnosti niti opasnosti od štetnih djelovanja. Broj kontraindikacija je vrlo ograničen, još manji nego kod dijagnostičke magnetske rezonance, budući da MBST koristi znatno manju razinu energije od one koja se koristi u dijagnostici.

Prije

Prije / Poslije

 

Poslije

Prije / Poslije

 

MBST možete učiniti u Poliklinici K-centar koja je regionalni referenti centar za MBST.

 

Šest najvažnijih pitanja o MBST-u:

 • Što je MBST® Terapijska magnetska rezonanca?

  MBST- Terapijska magnetska rezonanca je korištenje tehnologije magnetske rezonance u svrhu liječenja. Ova se tehnologija temelji na istim principima kao i dobro poznata dijagnostička magnetska rezonanca (NMR ili MRI). MBST je najbolja terapija koja trenutno postoji u svijetu za uspješno liječenje bolesti zglobova i koštanih bolesti poput osteoartritisa (artroze) i osteoporoze, kao i metaboličkih koštanih bolesti, a da pritom nema nikakvih nuspojava. MBST dokazano regenerira hrskavicu i potiče stvaranje kosti, a najnovije studije pokazale su i aktivacijski učinak na stanice kože, pa se odnedavno MBST koristi i za regeneraciju kože. MBST tehnologija razvijena prije desetak godina u Njemačkoj svjetski je patentiran proizvod, a njezin je učinak dosada potvrđen brojnim studijama.
 • Je li MBST terapija djelotvorna i kod teških slučajeva artroze i osteoporoze?

  Bez sumnje, MBST terapija je djelotvorna i u liječenju teških slučajeva artroze i osteoporoze, no tada je potrebno dugotrajnije liječenje, a u cilju postizanja boljeg i bržeg učinka MBST se može kombinirati s drugim metodama, kao što su fizikalna terapija, lijekovi ili kirurško liječenje. MBST je jedina terapija koja dokazano stimulira zglobove i kosti na regeneraciju i povratak u njihovo zdravo i normalno stanje. Uspješnost MBST terapije je potvrđena sa više od 250.000 tisuća uspješno liječenih pacijenata te sa velikim brojem provedenih kliničkih studija koje pokazuju da preko 82 % pacijenata ima poboljšanje od preko 80 % već nakon prvog terapijskog ciklusa.
 • Može li se pravovremenom prijenom MBST terapije spriječiti pojava artroze i osteoporoze?

  Svakako. Primjenom MBST-a prije pojave teških oštećenja zglobova možemo zasigurno spriječiti kasnije posljedice u vidu teške artroze,. bolova i nepokretnosti. To je posebno važno kod sportaša i svih onih osoba koje imaju povećani rizik pojave artroze i osteoporoze.
 • Mogu li se primjenom MBST-a prevenirati ozljede kod sportaša i osigurati bolji sportski rezultati?

  Primjena MBST-a posebno je važna u pripremi sportaša. Svaki sportaš bi trebao proći barem jedan ciklus tretmana MBST-a nakon svake natjecateljske sezone i nakon većih napora, a posebno nakon ozljeda. Na taj način spriječit će se teže ozljede i osigurati bolja pripremljenost sportaša i time bolji rezultati. Poznat je slučaj skijaša Hermana Mayera koji je uspješno rehabilitiran ovom metodom tako da je nakon teške ozljede zadobijene u prometnoj nezgodi ponovo osvajao najveća odličja.
 • Kome se preporuča MBST ?

  Svim osobama koje imaju bolove u zglobovima, dijagnozu osteoartritisa, osteoporoze i osteopenije, osobama koje su izložene većem riziku nastanka artroze i osteoporoze kao što su sportaši, osobe koje obavljaju teške fizičke poslove, koje imaju sjedeći posao, kao i one koje boluju od kroničnih bolesti za koje znamo da uzrokuju oštećenje kostiju i zglobova kao što su: reumatski artritis, šećerna bolest, bolesti štitnjače, bolesti bubrega, kronične upale crijeva poput Chron-ove bolesti i ulceroznog kolitisa, ženama koje su ušle u ranu menopauzu, osobama koji piju lijekove iz skupine kortikosteroida i citostatika. Posebno je važno da MBST na vrijeme učine osobe koje imaju značajnije deformitete skeleta kao što su kifoza, skolioza, displazija kukova, jer kod njih uvijek dolazi do razvoja osteoartritisa, pa je najbolje da se MBST učini prije nego dođe do značajnijih oštećenje zglobova, jer će se tako spriječiti pogoršanje bolesti i teške komplikacije koje će u protivnom sigurno nastati.
 • Je li MBST terapija na bilo koji način opasna?

  Ne. Do sada, u posljednjih 10 godina od kada je prvi puta primijenjena, nikada se nije dogodilo da je MBST terapija uzrokovala nuspojave. Osim toga magnetska rezonanca se koristi u dijagnostici preko 20 godina i dobro je poznato da nema zračenja niti drugih rizika po zdravlje. Budući da se radi o elektro-magnetskoj energiji koja se stvara u našem tijelu, MBST je zapravo metoda koja koristi našu bio-energiju, pa tako ne može biti štetna po zdravlje.

U kojim slučajevima Vam je potreban MBST:

 • Tretman od 5 ili 7 dana po sat vremena jednom godišnje, a kod težih slučajeva dva puta godišnje. U težim slučajevima MBST se može kombinirati s drugim metodama kao što je fizikalna terapija, a ponekad i kirurško ( ortopedsko ) liječenje.
 • Jedan tretman od 3 ili 5 dana po sat vremena.
 • Tretman od 10 dana po sat vremena jednom godišnje ili u težim slučajevima dva puta godišnje uz redovitu specifičnu tjelovježbu i Vitamin D3.Velika prednost ove metode u usporedbi s lijekovima je da ne izaziva nikakve neželjene posljedice, pa se može primijeniti bez ikakvog rizika, što nije slučaj s lijekovima. Zbog toga je primjena MBST-a indicirana u svim slučajevima osteopenije i osteoporoze, a posebno u onim slučajevima u kojima lijekovi nisu dali rezultate ili postoji opasnost od njihovog neželjenog djelovanja.
 • Hernije diska, kronične promjene kralježnice. Kod akutnih bolova jedan tretman od 5 ili 7 dana po sat vremena, a kod kroničnih jednom ili dva puta godišnje bit će dovoljno za potpuni oporavak kojim će se spriječiti pogoršanje i ozbiljne posljedice do kojih dovodi osteoartiritis (artroza).