default-logo

Liječenje proširenih vena po UGS metodi

LIJEČENJE PROŠIRENIH VENA – Kako izabrati najbolji način liječenja?

Proširene vene čest su problem. Računa se da oko 50% žena i oko 20 % muškaraca ima proširene vene. U liječenju se koristi više načina, od operacija do minimalno invazivnih zahvata.

Svaka od tih metoda ima dobrih i loših strana, a informacije koje su dostupne široj javnosti često su nepotpune pa je pacijentima teško izabrati što je za njih najbolje.

Osim toga, te su informacije često ovisne i o iskustvu pojedinog liječnika. Naime, sve metode koje se koriste u liječenju, a posebice one novije, nisu dio standardne edukacije liječnika, pa zbog toga znanje o tome primarno ovisi o individualnom iskustvu.

“Osim što je posve neinvazivna, nije potrebna nikakva anestezija, jer je sam zahvat bezbolan, pacijent je odmah pokretan, a ukoliko zahvat izvodi iskusan liječnik ima odlične rezultate i može riješiti gotovo svaki problem”

Preko stotinu godina izvode se operacije vena u svrhu liječenja varikoziteta. To je dobro poznata tehnika koja je dio redovite edukacije liječnika i izvodi se u većini zdravstvenih ustanova. U osnovi se svodi na kirurško odstranjivanje velike natkoljenične vene koja je često glavni izvor problema. Prednost ove metode je da je dostupna u velikom broju zdravstvenih ustanova, no dobro je poznato i to da se na ovaj način ne može riješiti više od 70% slučajeva, odnosno velikoj većini pacijenata se problem nakon nekog vremena vrati. Osim toga, radi se o kirurškom zahvatu sa svim rizicima i neugodnostima. To podrazumijeva bolničko liječenja, opću anesteziju, postoperativni tretman i rizik popratnih komplikacija. Kad se to uzme u obzir kao i činjenicu da postoji visoki postotak recidiva neovisno o spretnosti kirurga, kirurško liječenje nije najbolji način rješavanja venske insuficijencije koji bi se mogao preporučiti pacijentima.

Sklerozacija varikoziteta kojom se u proširene vene ubrizgava sklerozirajuća otopina je već godinama vrlo popularan zahvat. Radi se ambulantno, minimalno je invazivan, no glavni nedostatak je da se time ne može riješiti problem, jer se skleroziraju proširene vene koje su posljedica, a ne uzrok problema.

Laserska ablacija, radiofrekventna ablacija i ablacija parom, novije su i vrlo popularne metode koje se rade u lokalnoj anesteziji, kroz dnevnu bolnicu. Popularne su i među liječnicima jer se brzo mogu naučiti, a postoji i značajna marketinška potpora proizvođača opreme. Međutim, rezultati nisu u osnovi bitno bolji od kirurških metoda. Naime, i ovim se zahvatima ”uništavaj” samo neke vene, uglavnom velika natkoljenična vena i to samo ako su ravne, tj, nemaju značajnijih zavoja (konvoluta). Dakle, ide se na ”slijep”, a poznato je da većina pacijenata ima više insuficijentnih vena.

UGS metoda ili kako se ponekad zove „sklerozacija pjenom“ (UGFS) radi se tako da se pod kontrolom ultrazvuka s Doppler efektom pronađe vena koja je uzrok problema te se u nju injicira otopina lijeka koji dovodi do lokalne upale s posljedičnom fibrozom.
To je prirodni proces kojim završava upala što dovodi do zatvaranja bolesne vene i preraspodjele krvotoka na zdrave vene čime se uspostavlja normalna cirkulacija.

Jedan od najiskusnijih stručnjaka u svijetu s učinjenih više od 30 000 UGS zahvata učinjenih u proteklih 20 godina je Dr. Yair Galili koji već više od 8 godina surađuje s Poliklinikom K-centar u Zagrebu.

Zbog čega je UGS zahvat po dr. Galiliju koji se provodi u Poliklinici K-centar najbolji izbor za liječenje proširenih vena?

Objašnjenje je u samom mehanizmu nastanka proširenih vena. Naime venama nogu krv teče prema srcu, dakle suprotno sili teži. Da bi se to moglo odvijati, uz aktivnost mišića potrebni su zalisci u venama. To su nabori sluznice koji imaju funkciju ”bespovratnih ventila” koji propuštaju krv samo prema gore sprečavajući vraćanje krvi u niže dijelove. Problem nastaje ako ti ventili dobro ne zatvaraju, te se krv umjesto da teče prema srcu vraća dolje puneći vene ispod i dovodeći do zastoja krvi u cijeloj nozi. Tada govorimo o venskoj insuficijenciji.

Posljedice mogu bit ozbiljne, od proširenja vena, bolova i težine i nogama do teških promjena na koži i potkožnom tkivu.

Da bi se riješio problem nužno je identificirati loše vene te ih ”izbaciti” iz cirkulacije kako bi preusmjerili krvotok na zdrave vene i uspostavili normalno kolanje krvi.
Kod UGS metode, koristeći ultrazvuk s Dopplerovim efektom možemo točno utvrditi vene koje su uzrok problema te na određeno mjesto u tim venama uštrcati određenu dozu lijeka.

Kako se liječe proširene vene?

Ne postoji način na koji bi bilo moguće izliječiti ili zamijeniti deformirane zaliske (“ventile”). Ono što možemo učiniti je “isključiti” bolesnu venu iz cirkulacije i “preusmjeriti” krvotok na zdrave vene. To se pokušava postići na nekoliko načina

  • godinama se obavljaju operacije kojima se “iščupa” glavna natkoljenična vena. Međutim, osim rizika operacije i opće anestezije ova metoda zahtjeva boravak u bolnici, a najveća mana je slab učinak. Takvom operacijom moguće je trajno riješiti manje od 30 % slučajeva.
  • Modernije metode poput laserske ili radio-frekventne ablacije, iako manje agresivne, nemaju bitno bolji učinak.
  • Sklerozacija varikoziteta – kojom se u vidljive proširene vene uštrcava sklerozirajuća otopina. Njome se međutim ne može postići trajniji učinak budući da su vidljive proširene vene u pravilu posljedica, a ne uzrok problema.
  • Jedina metoda kojom možemo trajno riješiti problem proširenih vena je UGS, pa ne čudi da Svjetska udruga za vena upravo UGS preporuča kao metodu izbora.

 

Kako se izvodi UGS?

Picture2Dakle, učinak ovisi o mjestu, dozi i brzini davanja lijeka, a to je strogo individualno. Odluka se mora donijeti ponaosob za svakog pojedinog pacijenta, pa zbog toga rezultat ovisi isključivo o iskustvu liječnika. Uštrcavanjem otopine lijeka pod kontrolom ultrazvuka na određeno mjesto izaziva se lokalna upalna reakcija koja završava fibroziranjem vene što dovodi do zatvaranja vene i njenog pretvaranja u vezivo. Ta vena kroz nekoliko narednih mjeseci nestaje uklopivši se u okolno vezivno tkivo, dok istovremeno dolazi do redistribucije krvotoka tj. preusmjeravanja krvotoka na zdrave vene što ima za posljedicu uspostavljanje normalne cirkulacije, zbog čega nestaju proširene vene i svi drugi problemi. Ponekad je potrebno učiniti više zahvata, no u slučaju da zahvat izvodi iskusan liječnik u 95 % slučajeva ne treba više od maksimalno 3 zahvata, a u 30 % samo jedan.

Prema tome, ako želite riješiti problem proširenih vena, najbolji izbor je zasigurno UGS zahvat, naravno pod uvjetom da ga izvodi vrlo iskusan stručnjak.

“Nakon zahvata možete odmah otići kući i vratiti se svakodnevnim aktivnostima”

Glavna prednost ove metode je da se njome trajno može riješiti gotovo svaki slučaj proširenih vena, te da je neinvazivna. Posve je bezbolna pa nema potrebe čak ni za lokalnom anestezijom. Nakon zahvata pacijent može odmah otići kući i vratiti se svakodnevnim aktivnostima. Nema potrebe za bolničkim oporavkom niti drugih restrikcija. Dok traje upalna reakcija nekoliko dana mogu se javiti blaži bolovi, no to ne predstavlja nikakvu komplikaciju. Ovisno o težini i stupnju bolesti, trećina slučajeva rješava se jednim zahvatom, za trećinu su potrebna dva tretmana, za trećinu tri, nakon čega je problem proširenih vena zauvijek je riješen.

Važno je naglasiti da uspjeh UGS metode izravno ovisi o iskustvu liječnika koji je izvodi, budući da standardizirana procedura ne postoji. Rezultat liječenja ovisi o tome gdje se će se uštrcati lijek, koncentraciji lijeka te brzini injiciranja, a to je različito za svakog pacijenata i svaku venu te se može naučiti samo iskustvom.

“Jedina metoda kojom možemo trajno riješiti problem proširenih vena je UGS, pa ne čudi da Svjetska udruga za vena upravo UGS preporuča kao metodu izbora.”

 

Pošaljite upit

Za konzultaciju s iskusnim internistom, endokrinologom, reumatologom, fizijatrom ili urologom javite se u našu polikliniku gdje ćete dobiti sve odgovore, najbolje preporuke, napraviti dijagnostiku i dobiti terapiju bez čekanja, na jednom mjestu.
POŠALJI