CENTAR ZA OSTEOPOROZU I
DRUGE KOŠTANE BOLESTI
osteoporoza

 

Da li ste znali:

  • da od posljedica osteoporoze umire više žena nego od tri najčešće maligne bolesti (raka dojke, raka maternice i raka jajnika)

  • da oko 30% osteoporoza čini „muška“ osteoporoza.

  • da se najgore komplikacije osteoporoze mogu spriječitiKAKO?

  • pravovremenom i ciljanom dijagnostikom
  • redovitom, odgovarajućom tjelovježbom
  • individualno primijenjenom terapijom, temeljem stručne procjene kakvoće kosti i faktora rizika za svakog pojedinog pacijenta 
                                      


CENTAR ZA OSTEOPOROZU I DRUGE KOŠTANO-ZGLOBNE BOLESTI

Specijaliziran je za kronične koštano-zglobne bolesti kao što su osteoporoza, osteoartritis ( artroza), renalna osteodistrofija, Mb. Paget, hiperparatireoidizam, osteomalacija, sindrom bolne kralježnice, te sportske ozljede kostiju i zglobova.

U liječenju ovih bolesti Centar primjenjuje jedinstvenu metodu „4e“ koja se temelji na konceptu integralnog pristupa korištenjem različitih metoda ovisno o svakom individualnom slučaju pri čemu je konačni cilj liječenja poboljšanje kakvoće kostiju i zglobova, a ne samo ublažavanje bolova i drugih simptoma.


Što novo donosi metoda „4e“ i koje su njene prednosti?

Dosadašnji pristup kroničnim koštano-zglobnim bolestima nije dao zadovoljavajuće rezultate usprkos uvođenju više novih lijekova za osteoporozu te novih materijala i tehnika koje se koriste u ortopediji i fizikalnoj terapiji.

Glavni razlog tome je parcijalni pristup pri čemu se liječenje osteoporoze uglavnom svodilo na primjenu lijekova, a liječenje osteoartiritisa ( artroze) na fizikalnu terapiju kojom se moglo djelovati samo na simptome, ali ne i na uzrok problema. Pri tom se liječenje uglavnom svodilo samo na ograničeni dio skeleta, tj. na onaj dio koji je uzrokovao bolove, a nije se nije uzimalo u obzir da je skelet nedjeljivi organ te da se ne može parcijalno liječiti samo bolesni zglob ili dio skeleta, već cijeli skelet.

Budući da kakvoća kosti i hrskavice u mnogome ovisi o bio-mehaničkoj ravnoteži, svaka promjena te ravnoteže utječe na skelet u cjelini. Tako na primjer artroza koljena nije samo bolest koljena, jer zbog poremećaja bio-.mehaničke ravnoteže koju uzrokuje dovodi i do patoloških promjena na drugim zglobovima i kostima u cjelini. Zbog toga je nužno liječiti cijeli skelet i to ciljano na temelju individualne procjene stanja svakog pojedinog pacijenta, što se na najbolji način postiže metodom „4e“.


Kako se provodi metoda „4e“
?

Temeljem ciljane dijagnostike koja ima za cilj utvrditi kakvoću kosti i rizike komplikacija te uzroke koji su doveli do bolesti, provodi se liječenje pri čemu se koriste različite metode ovisno o svakom pojedinom slučaju.

Tako se u Centru može obaviti kompletna dijagnostička obrada koja uključuje: Denzitometriju kosti (DXA) , IVA (kompjuterski profilni vertebrogram ), odrediti biljezi koštane pregradnje te učiniti kompletna specifična laboratorijska obrada, a po potrebi učiniti i transiliakalna biopsija kosti i histomorfometrija, ultrazvuk zglobova, pregled endokrinologa, fizijatra, ortopeda, vertebralnog kirurga, te provesti kompletna terapija koja uključuje uz farmakološku terapiju ( lijekove) , fizikalnu terapiju, specifičnu bio-mehaničku terapiju prema „Tae do“ programu, MBST ( terapijsku magnetsku rezonancu), ortopedsku terapiju, a u suradnji s partnerima i kirurško liječenje kralježnice.

U Centru se provodi poseban program edukacije u cilju prevencije koštano-zglobnih bolesti u sklopu kojeg i tečaj „Tae do“ tjelovježbe kroz koji se u kratkom roku mogu naučiti specifične „Tae do“ vježbe namijenjene za samostalni rad kod kuće.

U suradnji s Kyung Hee University, uglednim sveučilištem iz Koreje, posebno poznatim u svijetu po studiju tradicionalne Korejske medicine i specifičnoj kombinaciji metoda tradicionalne i klasične medicine, u Poliklinici K-centar se provodi jedinstveni program liječenja boli po metodi tradicionalne Korejske medicine, uz sudjelovanje vodećih stručnjaka tradicionalne korejske medicine, profesora Kyung Hee University.

U koliko imate problem sa kostima i zglobovima ili želite spriječiti kasnije komplikacije, jednostavno se javite u Polikliniku K centar gdje ćete obaviti svu potrebnu dijagnostiku i liječenje.

Provođenje mjera za poboljšanje kvalitete kosti, najbolja je prevencija osteoporoze. One se moraju provoditi trajno od rane mladosti, a svatko bi se trebao pitati kakve su mu kosti i što može učiniti za njih danas, kako bi na vrijeme izbjegao teške posljedice.


Centar za osteoporozu i druge koštane bolesti Centar za bolesti vena Centar za zdravstvenu skrb sportaša centar za preventivnu medicinu i gensku dijagnostiku Centar za osteoporozu i druge koštane bolesti Centar za bolesti vena Centar za bolesti vena Centar za bolesti vena